sony mdr-z7 hodetelefoner anmeldelse androidguiden.no

SONY MDR-Z7 Anmeldelse

Anmeldelse av Sony MDR-Z7


For 70 år siden, i kjølvannet av andre verdenskrig i 1946, ble Tokyo Tsushin Kogyo grunnlagt. Deres første produkt var båndopptakeren Type-G. 12 år senere, i 1958, byttet selskapet navn til det vi i dag kjenner som Sony. Navnet stammer fra en kombinasjon av «Sonus», det latinske ordet for lyd, og det Amerikanske «sonny boys» som i Japan ble brukt for å beskrive smarte, presentable forretningsmenn. Siden da har de produsert TVer, telefoner, komputere, høyttalere, kameraer og mye mer. Sony har i dag, som et av de eneste selskapene i verden, en fot i hvert skritt av den kreative prosessen, fra hardware til software i film, musikk, spill og mer. Slagordet «BE MOVED» passer godt i dagens forstand, da det berører meg på det dypeste.

Bombastisk, ballistisk, presist, diskret, hyggelig. Dette er de ordene som for meg best beskriver Sonys MDR-Z7 hodetelefoner. Lydsignaturen har mye kraft, masse detaljer samt mye karakter. For meget av det ene eller det andre kan fort gi ubehag eller gjøre at visse detaljer dekkes over av andre. På den andre siden kan en helt flat signatur være kjedelig eller manglende på underholdning. Hvor man finner balansen er opp til en selv. Men hvor faller Z7 på den fine linjen? Kanskje et sted midt på.

 


sony mdr-z7 hodetelefoner anmeldelse androidguiden.no

Innpakning og design


MDR-Z7 kommer i en fin svart eske, med Sony-logoen hevet i relieff i sølv på toppen. Når man åpner esken finner man hodetelefonene pakket i silke, med serienummeret stanset i metall. Alle Z7-enheter er håndlaget i Japan, og kvaliteten på hodetelefonene er enestående. En komplett konstruksjon av metall og lær. Lydenhetene er magnesium baserte og sitter på hengere av børstet stål. Et stort stykke lær av storfe dekker toppen av bøylen, men med ekte saueskinn på innsiden og på øreputene.

 


Designet er elegant, minimalistisk og tidløst. Det kan sammenlignes med Stax SR-007 ved at man ikke helt kan sette fingeren på hvilket tiår de er produsert. Byggekvaliteten er ekstremt solid, uten å gå på kompromiss med komfort, da de myke øreputene, polstringen på bøylen, og det myke skinnet er fantastisk behagelig. Min første dag med Z7 tok jeg de av meg først etter 8 timers bruk, noe som viser til komforten da jeg sjeldent har noe på hode så lenge. Om jeg skal nevne en ulempe med designet, er det vekten, da en total metall-konstruksjon tilfører mye tyngde.

 

Lyd og Kvalitet


Lyd er noe veldig subjektivt. Noen vil ha den reneste, mest nøytrale lyden som kan gjengis. Andre søker en sterk bass, og noen vil ha mer diskant for vokal og instrumenter.
Z7 ble testet med mange lydkilder, fra smarttelefon, tablet, laptop og stasjonær PC med hodetelefonforsterker. På tross av en impedans på 70 Ohm kan Z7 fint brukes fra mobil eller tablet, men fullt utbytte av de 70mm aluminiums-dekkede, flytende krystall-polymer driverne får man nok ikke. For å få mest ut av hodetelefonene må man nok koble de til et ordentlig lydanlegg, eller PC. Personlig koblet jeg de til en Mayflower Electronics Desktop Objective II hodetelefon-forsterker, med PC som selve lydkilden, og i formatet FLAC, MP3 320kbs, og det nye HiRes lydformatet på 92kHz/24 bit.

 

sony mdr-z7 hodetelefoner anmeldelse androidguiden.no

 

På det tekniske minner Z7 mye om Audio Technica W1000, men har en bløtere, mindre definert lyd. Resultatet er at alt er tydelig. Ingen frekvenser skiller seg ut fra andre, men samtidig er nesten alle sterkere og mer raffinerte. Bassen i Z7 er tydelig, men ingen måte for sterk. Midrange bassen har mest kraft, og i forventning om nøytral lyd er nok kanskje det svakhetspunktet. Søker man en bassgjengivelse som er kraftig, uten at det komplett overtar lyden, er dette diskret måte å gjøre det på. Midrange tonene er undertrykt på Z7, noe som er med på å gi en veldig ren lyd, da høye midrange toner kan gi en «billig radio effekt». Tar man vekk for mye igjen, mister man detaljer som kun finnes i disse frekvensene. For første gang behøver jeg ikke redusere frekvensen i en equalizer, så jeg har litt mer renhet å leke med. Diskanten har noen interessante valg på de høye frekvensene, da 16k og oppover er avrullet.

Ofte er det her detaljene ligger, men blir de for prominente er det gjerne det som skaper de ubehagelig skarpe lydene som forårsaker ringende gjenklang i ørene. På visse punkter kan høye tonene slå ut, men Z7 unngår at sibilanter (den skarpe “s” lyden i vokal og noen høyt lydende instrumenter) blir for skarpe og ubehagelige, og beholder detaljer i lyden.

Z7 er av typen lukkede hodetelefoner, på tross av dette reproduserer de en lyd-scene som er enestående og svært imponerende. De vinklede 70mm driverne (elementene) hjelper mye her, og det eneste som separerer elementene fra ørene dine er et tynt hexagon filter, med mye rom mellom filter og element. Dette er modig av Sony, når de gir oss en rå lyd uten mye filtrering, noe som viser til Sonys selvtillit og tro på produktet. Det er kanskje noen ting her som kan minne om Sennheiser HD600. Noen ting er bedre, andre ting svakere. Selve størrelsen på enheten, konstruksjon, og lyden vil kanskje minne mange om Fostex TH900. Men der TH900 har en renere lyd, har Z7 et mer behagelig lydbilde, noe som leder til mitt siste punkt.

 

sony mdr-z7 hodetelefoner anmeldelse androidguiden.no


Konklusjon


Z7 er et veldig unikt sett hodetelefoner. De legger seg i en prisklasse gjerne forbundet med helt nøytral lyd, men leverer en lyd med farge og dybde. Alt uten å gå i fellen av overdreven lyd, som f.eks Beats by a non-audio engineer. Prisen er kanskje litt høy for noe som ikke har den flate, nøytrale linjen, og har man budsjett og søker enda mer balanse kan W1000 være et mer riktig valg.

Du finner disse hodetelefonene i samme prisklasse som Fostex TH600, Stax SR-L500 og HiFiMan HE400i, og det kan gjøres sammenligner til Audio Technica W1000, og Fostex TH900 i forhold til lydkvalitet. Sonys MDR-Z7 er mer bombastisk, har mer styrke, men allikevel har det med å holde litt tilbake. Resultatet er en signatur som er engasjerende og definerende, men også avslappet og behagelig. For første gang behøver jeg ikke skru på equalizeren for å få en lyd med detaljer, som ikke gjør vondt. Ofte kan man bli lei bestemte lyder som pumpes inn, men når alt som kommer ut av Z7 er så balansert, så kontrollert, er det kanskje de mest tiltrekkende hodetelefonene man kan få tak i når lyd er sluttsummen av delene. Det skal være emosjonelt. Du skal være spent. Du skal være rørt.

 

sony mdr-z7 hodetelefoner anmeldelse androidguiden.no

 

BE MOVED

Article and Photos: Lars Sørensen – Medias.no 11-11-2016.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.