Streaming på Storskjerm

Chromecast og Apple TV – Streaming på storskjerm

Tjenester som Netflix og ViaPlay har gjort streaming til hverdagskost for de fleste om dagen.

 

Med rask utvikling av teknologi og egenprodusert innhold fra de største streaming-plattformene, er valget av streaming enhet viktig for å sikre seg alle de forskjellige tjenestene. Ikke alle har en såkalt SMART-Tv eller PC koblet rett i TVen, men med Chromecast og Apple TV kan alle gjøre om storskjermen i stua til en SMART-Tv.

Fungerende på to forskjellige måter, men med et sluttresultat som er i bunnen likt, leverer disse enhetene det meste man kan tenke seg av strømbart innhold.

Vi har derfor laget en liten oppsummering av de forskjellige alternativene, for deg som ikke har lyst til å koble opp PCen til TV-skjermen.

Merk at de fleste Streaming-tjenestene trenger eget abonnement, men tilbyr en 30-dagers prøvetid med trekk kun etter utløpt prøvetid.


Chromecast – 

 

Googles streaming familie, Chromecast
Chromecast familien Foto: Google

Chromecast er Googles egenproduserte streaming enhet. Alle Chromecast enheter krever at du har en mobil enhet som støtter “Cast”-funksjonen i appene du vil streame fra, så det er ingen apper på selve Chromecasten. Ønsker du å streame fra f.eks Netflix eller ViaPlay må du gjøre det via mobilappen på telefon, nettbrettet eller PC, og “caste” det til Chromecast enheten.

Enhetene er veldige enkle i bruk, da man plugger de rett i HDMI-porten for den vanlige modellen, eller 3,5 mm pluggen på forsterkeren for Chromecast Audio. De ligger generelt lavest i pris, og kommer i 3 forskjellige varianter, alle med noe forskjellig funksjonalitet.

Minsten Chromecast Audio 

(kr 380,- Nov. 2016)

Den rimeligste, og kanskje også den enkleste blant alle på denne listen.

Som navnet hinter til, støtter denne bare lyd, og er en liten boks du kan koble inn i lydenheter (forsterkere, PC høyttalere, hjemmekinoanlegg ,TV osv) som har 3,5mm jack, RCA eller optisk inngang. Den kobles på WiFi, og alle enheter koblet til det samme nettverket vil kunne streame musikk fra de fleste store lyd- og musikk-apper som Spotify og Tidal via den innebygde Cast funksjonen på Android telefoner og nettbrett, men støtter også visse apper på iOS og Windows.

Storebroren Chromecast

(kr 380,- Nov. 2016)

Dette er den vanligste varianten, som kobles enkelt til skjermen via HDMI-porten. Den streamer ikke bare lyd, men bilder og video i tillegg. Med en Android enhet kan du også speile nettsider og enhetens skjerm rett opp på hovedskjermen din. Alt i 1080p!

Verstingen Chromecast Ultra 

(forhåndsbestilling kr 780,-)

På vei i løpet av kort tid, er Chromecast Ultra. Den har alt det både Chromecast Audio og Chromecast tilbyr. Bare enda bedre! Chromecast Ultra lover sømløs streaming av lyd, bilde og video i 4K oppløsning og HDR. Annet enn bildekvaliteten er det lite endringer fra den vanlige Chromecasten, men med salg av 4K TVer på vei opp, kan det være noe for fremtiden.

Liste over Chromecast-kompatible apper

(Alle Chromecast enheter trenger også strøm via medfølgende Micro USB kabel).


 

Apple TV

iTunes på TVen
Apple TV 4. Generasjon m/fjernkontroll Foto: Apple

Apple TV er kanskje den mest kjente dedikerte streaming boksen vi kjenner i Norge. De var tidlig ute på markedet med AppleTV og har utviklet seg i klassisk Apple tempo (les sakte).

Nok en gang sikret de seg en plass i hyllene med Apple TV 4. generasjon med mer innhold enn noen gang.

(veil. pris kr 1699,- for 32GB og kr 2299,- for 64GB)

På Apple TV har du tilgang til tjenester som bl.a NetFlix, ViaPlay, CMore Play, NRK, Sumo og Apples iTunes Store direkte fra selve boksen. Det er ikke behov en ekstra enhet for å spille av favoritt innholdet ditt på storskjermen. Du trenger kun en konto hos de tjenestene du ønsker.

I Apple Tv 4. gen har Apple lagt til app-funksjonalitet så du kan kjøre apper og spill laget for boksen. Den har også Siri funksjon innebygd i fjernkontrollen så søking av innhold blir lettere.

Tro til seg selv trakk Apple 3. generasjon da de slapp den nye ATV 4. gen, men den er fortsatt tilgjengelig som brukt eller refurbished gjennom forskjellige brukt-steder. ATV 3 har ikke innebygd app-funksjonalitet, harddisk eller Siri, og er mye enklere i utformingen. Den er/var til gjengjeld mye billigere, da utsalgspris før den ble trekt var ca. kr 699,-. Det kan være verdt bryet å se om man finner en dersom du har planer om å jailbreake enheten for utvidet funksjonalitet.


 

Asus Chromebit

PC på storskjerm
Asus Chromebit i forskjellige farger Foto: Wired.com

(kr 1188,- hos komplett.no)

Som en liten ettertanke vil jeg også slenge med Asus Chromebit som alternativer til de som vil kunne gjøre litt mer enn bare streaming, og enkle apper og spill. Chromebit er en liten PC i minnepinne format (12,3 cm lang), som man plugger rett i HDMI-porten på TVen eller PC-skjermen. Chrome OS er operativsystem på lik linje med Windows og OSX, men noe lettere på funksjoner, som gjør at den har et bredere bruksområde enn Chromecast og ATV, med mulighet for nettlesning, enkle programmer, og spill. Det er rett og slett en fullverdig PC i miniformat.

(Chromebit enheter trenger også strøm via medfølgende strømadapter).

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.