Smarttelefonene blir enda smartere

Smarttelefoner er virkelig den ultimate konvergens av forskjellige teknologier som samles på en enhet.  Folk lurer ikke lengre på om mobilen vil ta overfunksjonene som kamera, GPS, musikkspiller, spillkonsoll og mini-tv, for den har allerede det – – det man kan spørre seg er, hvilke andre funksjoner er det smarttelefonen kommer til å yte mot brukerne fremover?

Android convergence
En Android for alt!

Bevegelse: Noen funksjoner som folk flest kanskje ikke tenker over, men som stort sett er standard i disse dager er bevegelses-sensorer.  Innebygget gyro og akselerometer er standard på nyere telefoner. Gyro hjelper med orientering av skjermbildet i forhold til hvordan du holder telefonen, mens akselerometeret måler bevegelsene dine – – app’er og spill som er bevegelsesbasert benytter disse, spesielt treningsapp’er.  En annen sensor som får lite oppmerksomhet er proksimitets-sensoren, den sitter vanligvis ved toppen av skjermen og er ikke alltid synlig. Denne merker om du har fingre eller ansiktet i nærheten av skjermen, sensoren forteller mobilen at den skal låse skjermen mens du har mobilen til øret og lyse opp igjen når du tar mobilen vekk fra øret.

Omgivelsesdata: Vær og temperatur widgets som henter data fra internett har lenge vært vanlig, og ALLE innen media skulle levere sin egen vær-app.  I disse dager lanseres nye smarttelefoner med sensorer for å kunne gi deg mer nøyaktig og lokal informasjon.  For eksempel, Samsung Galaxy S4 kommer med integrert temperaturmåler, barometer og fuktighetsmåler.  GPS har vært bransjestandard på mobil lenge og nyvinningene på på dette området er ikke mange utenom oppdaterte kart og live trafikkinformasjon.

Håndtegn: Gestures er en ny trend som gjør at du kan utføre forskjellige funksjoner på mobilen din bare ved å tegne i luften foran enheten.  Før krevde man egen bevegelses-sensor eller stereokamera i front, men ny og forbedret programvare fra bl.a. selskaper som Flutter gjør at man kan styre f.eks Spotify eller VLC mediaspiller med håndtegn som blir oppfattet av ett enkelt kamera.

Betaling: NFC (Near-field Communication) er allerede lansert på en rekke nye smarttelefoner.  NFC er beregnet på kommunikasjon mellom enheter som befinner seg minde enn 20cm fra hverandre.  En NFC-sender genererer et magnetisk felt som telefonen oppdager når den befinner seg innenfor feltet – deretter opprettes radiokommunikasjon mellom enhetene.  I motsetning til Bluetooth som bruker flere sekunder på å opprette sammenkobling, skjer NFC-tilkoblingen på ett tidels sekund – – dermed åpner det seg muligheter til å raskt kunne betale på bussen, trikken, o.l.  dersom man har Google Wallet eller en lignende tjeneste betalingstjeneste.

NFC Logo
NFC – Near Field Communication

Dette er bare litt av hva som gjør din Android smarttelefon uunnværlig i hverdagen.  Ettersom også flere duppedingser i hjemmet kommer med Android innebygget kan man jo forvente at disse kan styres fra en app.

LES OGSÅ: CES 2013: Dacor baker inn en Android-tablet i en komfyr!

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.